Freedom is just another word for nothing left to loose

Janis Joplin har en poäng, onekligen. Med egendom följer ansvar, planering och bevakning. Och rädsla för att förlora egendomarna. I Voltaires Candide får vi följa huvudpersonens tragiska liv, från vaggan till vuxen ålder. Ett liv av fattigdom, misär och övergrepp. Men plötsligt vänder lyckan. Candide reser till Sydamerika och upptäcker Eldorado. Skepp efter skepp lastas med guld och rikedomar och Candide beger sig hemåt för att njuta av det goda liv han aldrig fick som barn. Halvvägs över havet blir det storm och alla skeppen sjunker. Pillemariskt konstaterar Voltaire att om det är något som är värre än ett liv i misär, så är det att en gång ha allt och sedan förlora det.

Men utan allt är man fri från det bekymret. Inget att förlora och därmed fri. ”Like a rolling stone”, ”Wherever I lay my hat is my home” och så vidare. Ett slags kringflackande frihet.

Den friheten innebär också frånvaron av trygghet. Ur hand i mun, som det heter. Finns det inget att äta får man svälta. Finns det ingenstans att sova får man frysa. Som Henning under sina första år i Staden, ungefär. Inget att skydda, inget att behöva bry sig om. Men samtidigt ingen trygghet. Ingen kontinuitet. Ingen kontroll. Ingen framförhållning. Är det frihet?

Den klassiska frihetssymbolen är havsörnen. Majestätiskt seglar den över vidder och hav. Fri att välja riktning helt efter eget tycke. Med fullständig överblick från sitt fågelperspektiv. Men samtidigt utrotningshotad och sårbar.

Frihet från ansvar är i själva verket en mycket begränsad aspekt av friheten. Jämfört med de friheternas höjder som människor uppnår tillsammans med varandra framstår denna avart som ett tidigt förstadium snarare än det ultimata målet. Frihet är inte enbart frånvaro, det är också närvaro. Närvaro av sådant som möjliggör ännu mer frihet. Rent krasst är det bara att konstatera: så mycket frihet som vi människor har idag, genom de lagar, regleringar, organisationer, stater, prylar och egendomar vi omger oss med – så mycket frihet har nog aldrig funnits tidigare i historien. Som apmänniskor hade vi aldrig varit i närheten av de möjligheter som finns idag.

Alltså: frånvaron av ansvar innebär också frånvaron av möjligheter. Och möjligheter är en mycket viktig aspekt av frihet.

Annonser

%d bloggare gillar detta: