Stereotyp spindel

Jag såg senaste spindelmannenfilmen. Eller var det den förra? Lite svårt att säga eftersom skillnaden är i det närmaste marginell. Stereotyperna haglar och upplägget (the plot) är ungefär detsamma som alltid i den här sortens filmer. Även scenerna går igen. Variationen ligger i typen av motståndare (färg, storlek och antal armar, typ), mängden specialeffekter (tvåan har större budget än ettan. Trean har större budget än tvåan och så vidare) och konstellationen av teambildningar (den som var ond i tvåan blir god i trean eller tvärtom).

Särskilt trött blev jag under den klassiska slutstriden. Goda grabbar slåss mot onda grabbar, under det att den tillfångatagna flickan skriker hjälplöst från sin bur. Könsrollsmönstret som basuneras ut får kristdemokraterna att framstå som radikala feminister i jämförelse.

Det är bara att acceptera det naiva i tron att Hollywood någon gång ska lyckas bryta sig loss från alla invanda mönster. Är det kanske så att det bara finns ett begränsat antal historier i vårt ”pluralistiska” samhälle? Eller vad är det som gör att snart sagt varje ny film som produceras känns bekant? Allt går liksom igen. Miljöer, scener, karaktärer, historier, effekter – ja, allt.

Kom igen, Hollywood! Ge mig något nytt!

Annonser

2 svar to “Stereotyp spindel”

 1. Anders Says:

  Varför inte en film som kan vara från det historiska?
  300. Inte sci-fi, eller…?

  Ride Safe!

  //A

 2. Martin Says:

  Tjena roddarn!

  När får man läsa din blogg, då?

  😉

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: