Att göra en Speer

I måndagens DN publicerades en regeringskritisk artikel, författad av centerpartisten och tidigare arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund. Ett par citat:

”Jag känner förtvivlan över regeringens politik”

”Den borgerliga alliansregeringen verkar ha riktat in sin politik efter mottot ‘åt den som har skall varda givet’.”

Hörnlund kritiserar alltså borgarna för att öka klyftorna i samhället genom att konsekvent gynna höginkomsttagare och storstadsbor, på bekostnad av låginkomsttagare, glesbygdsbor och pensionärer.

Det som förvånar mig mest är att Hörnlund har blivit så förvånad. Vad annars kunde man vänta sig av en borgerlig regering? De gör precis vad borgerliga regeringar alltid har gjort och alltid kommer att göra. Okej, lite snabbare än de flesta trodde, men ändå.

Hörnlund har ju själv suttit i en borgerlig regering och även under valrörelsen haft goda möjligheter att sätta sig in i den så kallade alliansens förslag. Men inte förrän nu trillar poletten ner.

Associationerna går till Albert Speer, Hitlers arkitekt och rustningsminister och en av Führerns närmaste vänner, som inte förrän efter kriget blev varse att hans kompis hade hunnit en god bit på väg att utrota en hel folkgrupp. Inte förrän efteråt, under Nürnbergprocesserna, fattade Speer vidden av de dåd han hade medverkat i. Han hade då aktivt deltagit i nazismens inre liv under hela kriget utan att ha sett eller anat någonting om vad som var på gång.

Man får väl gratulera Hörnlund om det nu är så att han har genomgått ett motsvarande uppvaknande. Det verkar dock inte omfatta alla områden. Fortfarande tycks centerveteranen tro att det är möjligt med en borgerlig politik som ”tänker på ‘vanligt folk’ och våra svagaste”. Tro kan man i och för sig alltid göra. Tro och hoppas. Men i det här fallet leder det nog bara till besvikelse.

Det finns en politik för att bekämpa orättvisor, men den är inte borgerlig.  

Annonser

%d bloggare gillar detta: