En enkel ekvation

Den senaste opinionsundersökningen från Novis Opinions bekräftar att det sammanlagda väljarstödet för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är förhållandevis konstant. Det kan beskrivas i en enkel ekvation: När kd minskar, ökar sd.

Mekanismen bakom de korresponderande rörelserna är sannolikt abortfrågan. I övrigt är partierna ganska lika. Värdekonservatism och abortmotstånd är två grundpelare i partiernas ideologier. Det som skiljer är invandringspolitiken. Men den verkar inte bekomma de tidigare kd-väljare som nu går över till sd.

Annonser

2 svar to “En enkel ekvation”

 1. Grue Says:

  Nej, det är inte KD:s väljare som går till SD:

  http://www.henriksjoholm.se/2007/04/09/det-ar-inte-kd-som-byter-valjare-med-sd/

 2. Martin Lind Says:

  Om underlaget i opinionsundersökningen är för litet för att se om väljarna har gått från kd till sd så kan man förvisso inte med stöd i undersökningen säga att det är så. Man kan inte heller, med stöd i undersökningen, säga att det inte är så.

  Men vad man kan säga är att kd, summa sumarum, har fått färre väljarsympatier medan sd har gått framåt. Man kan också notera att det har framförts en hel del missnöje i media från kd:s tidigare kärnväljare mot att partiet mer och mer överger den stränga abortmotståndarlinjen. Att Sverigedemokraterna försöker locka över dessa väljare genom att överta kd:s tidigare ställningstaganden är helt uppenbart.

  Oavsett hur väljarströmmarna tycks gå eller inte gå så har det i slutänden resulterat i att kd backar medan sd ökar. Av den offentliga debatten har det också framgått att partierna konkurrerar om abortmotståndare och nationalromantiker. I dessa frågor finns det stora ideologiska likheter mellan partierna.

  När det gäller synen på invandringspolitiken är sd inte likt något annat parti som finns representerat i riksdagen.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: