All in!

Littorin försvarar den moderata nedmonteringen med att regeringen bara genomför den politik den gick till val på. Samtidigt visar den senaste SIFO-mätningen att väljarna börjar bli missnöjda med just den politiken.

Littorin har rätt i sak. Regeringen gör det som den gick till val på. Men det är ingen förklaring till det anmärkningsvärt stora tappet. Att en nytillträdd regering tappar så mycket på så kort tid hör sannerligen inte till vanligheterna enligt den statsvetenskapliga expertisen. Den enda rimliga förklaringen jag kan se är att det nu börjar gå upp för folk vad de röstade på egentligen.

Även om borgarna tar det lite lugnare nu än förra gången råder det ingen tvekan om inriktningen. Moderaterna är fortfarande inte något arbetarparti. Gullandet med fackföreningarna och löftet om att inte röra LAS må vara ett gott bedövningsmedel på den fackliga opinionen. Men nog låter det ihåligt när moderaterna avslöjar att det inte är på grund av att de älskar LAS som det får vara kvar, utan på grund av att man är orolig för att en alltför snabb nedrustning utlöser dyra strejker och massiva protester.

Borgarna räknar nu kallt med att åtgärderna leder till nya, riktiga jobb.

Men det handlar inte bara om fler jobb, utan också om vilken sorts jobb. De nya jobb som vi sett hittills är resultatet av den tidigare regeringens politik. Under nästa år får vi se vilken slags nya jobb som den borgerliga regeringen ska lyckas åstadkomma. Så här långt kan vi bara vara säkra på vilka jobb som försvinner, bland annat genom den vansinniga nedläggningen av arbetslivsinstitutet som innebär att 400 personer förlorar sina jobb samtidigt som Sverige förlorar ett av sina mest framträdande forskningsinstitut.

Borgarna har satsat allt sitt förtroendekapital på en rejäl jobbutdelning. Om politiken skulle misslyckas har samtliga allianspartier förbrukat sitt förtroende fullständigt för lång tid framöver.

Reinfeldt spelar ett högt spel, men ändå kan jag inte få mig att hoppas på ett misslyckande. Det skulle få fasansfulla konsekvenser för dem som har det mest kämpigt i samhället.

Vad är det han säger, sagokungen i Shrek:

”Some of you may die, but that is a sacrifice I am willing to make”.

Eller på Svenska:

Det är lätt att spela med andras pengar.

Annonser

%d bloggare gillar detta: