En ny kultur flyttar in

Hoppsan… Det dröjde inte länge innan polityren krackelerade. I Maria Borelius fall är det särskilt tydligt.

Det första hon gör efter valet är att avslöja att hon anlitat barnflickor som hon betalat svart. Den informationen får alltså väljarna först efter valet.

Sedan försvarar hon handlandet med sin dåliga ekonomi. Hennes man tjänade 12,9 miljoner under perioden. Själv tjänade hon bara 3,8 miljoner.

Att hon trots detta inte hade råd att betala vitt förklarar hon med att paret hade separat ekonomi. Barnflickan fick Borelius betala själv. Man undrar vem som är pappa till barnen?

Att detta är en usel förklaring tycks de flesta vara överens om. Även Fredrik Reinfeldt.

Varför inte bara säga som det är? Överklassen har flyttat in i Rosenbad. Att anlita barnflickor och betala svart är en del av kulturen. Det är inte ekonomiska skäl som ligger bakom, det är en principsak. Skatt ska man betala så lite som möjligt. Och barnflickor är en särskild sorts människor som inte behöver några fackliga rättigheter. Svartlönen betalas av kvinnan i familjen. Barnen är inte mannens ensak. Och när det gäller utgifter så gäller det att prioritera. Betala skatt går inte för sig, men att ta med barnflickan på utlandssemester går bra. Bara hon inte begär att få ut traktamente.

Annonser

%d bloggare gillar detta: