Ickepolitik

Vår nye statsminister blev intervjuad i Aktuellt ikväll. Det är skönt att det fortfarande finns ett nyhetsprogram som försöker hålla sig neutralt i relation till Reinfeldt. Och som lyckas få fram tydliga besked.

I miljöpolitiken, till exempel. Ett inslag gjorde tydligt att folk som köper miljöbilar överväger att tanka bensin om det inte lönar sig att fylla på med etanol. Vad tänker den borgerliga regeringen göra åt detta?

Mölj, mölj, mölj, inte försöka styra marknadsmekanismerna, mölj, mölj, mölj, marknaden sätter priserna, mölj, mölj, mölj, får se hur det går i förhandlingarna med de andra partierna.

Fritt översatt: ingenting.

Ett annat inslag tog upp det här med rehabilitering. Nu har ju borgarna pratat jobb hela valrörelsen. Och att få fler i jobb kommer att kräva stora satsningar på rehabilitering. Vad ska ni göra åt detta?

Mölj, mölj, mölj, viktigt få fler i jobb, mölj mölj, mölj, viktigt motivera människor att bli mer aktiva att söka jobb, mölj, mölj, bra att det finns aktörer som jobbar med rehabilitering.

Fritt översatt: ingenting.

Dessa två exempel är symptomatiska för hela den borgerliga politiken. När socialdemokratin lägger förslag på direkta satsningar på miljöteknik och rehabilitering drar sig borgarna tillbaks, sänker några skatter och tror att allt löser sig av sig självt. Så här:

– Hur ska ni skapa jobb?
– Genom att sänka skatter och arbetsgivaravgifter.
– Hur skapar det jobb?
– Joru, vänta ska du få se.

Okej, nu återstår bara att se. Hoppas bara vi får slippa höra en trött statsminister om fyra år som står och skyller på den internationella konjunkturen. I så fall får väl disklaget rycka in igen och reda upp i röran. Det brukar ju vara det som är socialdemokratins lott i sammanhanget.

Annonser

%d bloggare gillar detta: