Positivt i eländet

Okej, olyckan är skedd. På riksnivå. Vad som ändå kan kännas positivt är att det intensiva valarbete som har bedrivits i Örebros bostadsområden har gett utdelning. Både när det gäller valdeltagande och i det faktum att vi sannolikt behåller majoriteten i både kommuner och landsting (beroende på hur miljöpartiet kommer att agera, förstås). Ansträngningarna har inte varit förgäves. Det känns bra.

I länet kommer vi att kunna hejda en del av det systemskifte som nu kommer att forceras fram av den tillträdande regeringen. Nu gäller det att med all kraft förhindra de värsta skadeverkningarna så att Sverige överhuvudtaget är möjligt att reparera när vi kommer tillbaks till makten senast om fyra år.

En annan positiv sak är att Göran Persson snabbt och tydligt tar konsekvenserna av det katastrofala valresultatet. Nu gäller det inte bara att hitta en ny, lämplig kandidat, utan också att rensa bort allt negativt som har associerats med den avgående partiledningen. Nu har vi minst fyra år på oss till omgruppering och självrannsakan. Det gäller att hitta tillbaks till de socialdemokratiska rötterna. Återfå förtroendet hos våra egna väljargrupper. Leva som vi lär. Med en traditionell socialdemokrati, framburen av nya förmågor, har vi alla möjligheter till en jordskredsrevansch när väljarna om fyra år ska sätta sitt betyg på borgarnas politik.

Med den utveckling vi nu har att vänta i rikspolitiken kommer det snart att bli tydligt för väljarna att skillnaden mellan blocken är större än den verkade vara i valrörelsen och att skillnaden handlar om i vems intresse politiken förs. Det är tragiskt att den svenska modellen ska behöva offras för att statuera detta pedagogiska exempel, men så är nu läget.

Sverigedemokraterna behöver kommenteras.

För det första är det ett stort bakslag för demokratin att ett främlingsfientligt parti nu får ett mandat i kommunfullmäktige.

För det andra har det nu visat sig vilka metoder detta parti använder sig av för att få röster. Precis som andra främlingsfientliga partier har gjort genom historien har man i sin brist på respekt för demokratin använt sig av odemokratiska metoder. När vi har varit ute i vallokalerna har vi fått sortera bort valsedlar som Sverigedemokraterna har flikat in i våra egna buntar för att väljare av misstag ska rösta främlingsfientligt. Sverigedemokratiska väljare har också försökt rösta flera gånger vid flera olika vallokaler. Valsedlarna har placerats ovanpå och framför andra partiers valsedlar. Detta visar vilket slag av politisk rörelse vi nu har att göra med.

Rasismens intåg i de valbara församlingarna är ett större nederlag än moderaternas valseger.

Annonser

%d bloggare gillar detta: