Hushållens utgifter

Jag gjorde en jämförelse mellan två olika slags välfärdssystem. Det amerikanska och det svenska. Diagrammen visar hur hushållens utgifter är fördelade.

Några reflektioner:

I Sverige kommer posten ”fritid och underhållning” på andra plats, efter bostadskostnaderna. Hos Amerikanerna kommer samma post på sjunde plats, efter utgifterna för socialförsäkringar, sjukförsäkringar och pensionsavgifter.

I Sverige ligger utgifterna för sjukvård på elfte plats. I USA på sjätte. Även utgifterna för utbildning är större i USA än i Sverige.

Sammantaget skiljer sig konsumtionsmönstret åt genom att svenskar lägger sina disponibla inkomster på fritid, underhållning, varor och tjänster samt kläder och skor medan amerikanerna får lägga ut pengar på försäkringar, pensioner, sjukvårdskostnader och ”social security” innan det kan bli tal om några nöjen.

Visst, jänkarna kanske betalar mindre i skatt. Men välfärdskostnaderna finns kvar och betalas via privata försäkringar istället. Resultat: mindre pengar till nöjen.

Några frågor till borgarna:
Tycker ni det är kul med räkningar?
På vilket sätt är avgifter bättre än skatt?

Varför ska ni krångla till det så förbaskat? Högre försäkringspremier för bil, avgift på att ta ut mediciner på recept, slopad avdragsrätt för ränteutgifter på huslån, högre avgifter i sjukvården och lägre ersättningsnivåer i försäkringssystemen (det vill säga nya avgifter för privata försäkringar). Är allt detta verkligen bättre än att betala in lite mer i skatt? Ger det verkligen mer pengar till hushållen? Tjänar låginkomsttagare verkligen på detta?

Annonser

Ett svar to “Hushållens utgifter”

 1. Anonymous Says:

  Hej 🙂

  Har nu snabbskummat dina inlägg och drar slutsatsen att du inte är blå *s* och det är ju alltid trevligt.

  Hur har livet farit med dig då? Och vad har du för anknytning till MDH? Nyfiken eftersom jag bor i E-tuna.

  Har du kontakt med nån annan från skolan? Jag hade kontakt med Ullis men den bröts när jag flyttade från stan -90.

  Må väl Catarina

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: