Frukterna av sitt eget arbete

Ibland talar borgare om vikten att få behålla frukterna av sitt arbete. Bra! Det är precis det som arbetarrörelsen har kämpat för sedan den kom till.

Tänk om vi fick behålla frukterna av vårt arbete och slippa avstå en del av det värde vi producerar för att aktieägare och direktörer ska bli rika på det som vi har producerat. Tänk om vi själva kunde få hantera det mervärde vi producerar och satsa det på skolor, omsorg och sjukvård.

Då skulle vi också kunna avsätta en del till allmän sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Ingen skulle behöva vara orolig för att bli sjuk och hamna på fattigstugan. En föräldraförsäkring vore också bra. Gravida kvinnor skulle kunna vara hemma under en del av graviditeten. Nyblivna föräldrar skulle kunna vara hemma med sina barn.

Alla skulle omfattas av försäkringarna. Alla människor är ju lika mycket värda.

En del av mervärdet kunde vi satsa på en bra barnomsorg – så att båda föräldrarna får möjlighet att fortsätta utvecklas i arbetslivet och så att barnen får möjlighet att utvecklas tillsammans med andra barn med stöd från professionella förskolelärare.

Sedan kunde vi också ställa krav på arbetsmiljön så att risken att drabbas av arbetssjukdomar, olyckor eller dödsfall minskade. En del av mervärdet kunde användas till en arbetsskadeförsäkring som garanterade trygghet för dem som drabbas av en dålig arbetsmiljö.
Tänk vad mycket bra vi kunde göra om vi tillsammans kunde förfoga över frukterna av vårt eget arbete. Det vore ju fantastiskt om också borgarna kunde delta i denna strävan. Då slapp vi alla reservationer som vi har att hantera idag så fort dessa frågor kommer upp.

Annonser

2 svar to “Frukterna av sitt eget arbete”

  1. Ullis Says:

    Du är så bra

  2. Anonym Says:

    Vi har fantastiska möjligheter i Sverige, då det är en demokrati. Tråkigt att så många struntar i att rösta numera.

    Tänk vad vi kan göra tillsammans. Vi behöver inte tycka lika i allt för det.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: