Om att bli utnyttjad

Jag känner många som har blivit utnyttjade. Alla känner någon som har blivit det. De flesta har säkert blivit det själva.

En bekant till mig får arbeta häcken av sig utan övertidsersättning. En annan gick på provanställning i ett år innan hon blev sjukskriven på grund av den dåliga arbetsmiljön. Då upphörde provanställningen. En tredje blev av med jobbet under mammaledigheten. Därför att hon var mammaledig.

När min nuvarande fru flyttade in i sin första lägenhet en gång i tiden tog sig hyresvärden rätten att ha åsikter om vilka hon bjöd hem. Han var också inne och snokade i lägenheten när ingen var hemma. Alla protester bemöttes med samma replik: ”Passar det inte kan du ju alltid flytta någon annanstans”. Då var det bostadskö överallt.

Begreppet ”ut-LAS-ad” fångar ytterligare en variant av utnyttjande.

Överallt finns det folk och institutioner som utnyttjar människor. Och de håller på tills de blir ifrågasatta eller stoppade.

En viktig uppgift som skolan bör ta på sig är att ge eleverna god inblick i sina samhälleliga rättigheter gentemot arbetsgivare, försäljare, fastighetsägare och andra utsugare.

Och samhället bör ta ett större ansvar för att begränsa möjligheterna att utnyttja människor.

Egentligen tycker jag nog att utsugning borde vara olagligt. Men det är samma sak som att säga att kapitalism borde vara olagligt. Och då blev man väl stämplad som något slags subversivt element. Nä, det kanske är bäst att hålla käften trots allt. Gonatt.

Annonser

%d bloggare gillar detta: