Satsa på originalet!

Helgens största nyhet var väl att Nerikes Allehanda har publicerat en intressant ledare. Under rubriken ”brett modellsortiment bland partierna” diskuteras partiernas tendens att mer och mer likna kommersiella aktörer på en åsiktsmarknad. Utspelsdemokrati är ett målande begrepp i sammanhanget. Citat:

”Under en fyraårig mandatperiod kan ett parti förändras i grunden. Vi har sett det framförallt hos moderaterna och vänsterpartiet, men även folkpartiet och centern har förändrats väsentligt. En röst på någon av dessa vid årets val är till stora delar ett annat ställningstagande än det var förra valet”

Så sant, så sant. Frånvaron av idéer som bär över tid skapar lättflyktighet och skarpa svängningar i politiken men också i själva värdegrunden. Se bara på hur Reinfeldt själv har svängt i sin inställning till facket. Eller om han nu har det… Retoriken rimmar ju som bekant ganska illa med de förslag som läggs fram om sänkt a-kassa, höjda fackföreningsavgifter och urholkad arbetsrätt.

Det som är intressant i detta är hur väljarna reagerar på förändringar i olika partier. Om socialdemokratin ändrar politik och retorik reagerar väljarna med protest. ”Jag känner inte igen socialdemokratin” var ett vanligt förekommande omdöme under åttiotalets högervåg och nittiotalets nedskärningar. Nu när socialdemokratin börjar hitta tillbaks till sig själv kommer stödet tillbaka. Socialdemokratin förknippas och skall förknippas med rättvisa, demokrati, sociala reformer och en stark arbetsrätt.

Om moderaterna ändrar politik och retorik blir det istället en positiv reaktion. Att inte känna igen de gamla moderaterna blir något positivt. ”Äntligen är vi väck med den gamla bråten”, verkar man tänka – både inom partiet och i en bredare väljarkår. Som om man plötsligt kommit på att det som moderaterna tidigare stått för är något dåligt, gammalt och förlegat.

Den här tendensen visar upp två stora svagheter.

1. Ett parti som ständigt byter grundvärderingar och politik har ingen kärna. Inget skelett. Det blir som en amöba. Föränderligt, anpassningsbart, ryggradslöst, principlöst och nyckfullt.

2. Den som röstar på ett sådant parti får inga garantier för att partiets linje kommer att gälla under hela mandatperioden. Politiken får en datumstämpel. Det man trodde att man röstade på i valet kan med tiden förändras till något helt annat.

Då är det bättre att hålla sig till kvalitet och innehåll. Goda idéer rostar inte. Här har socialdemokratin ständigt visat att ett genuint idéarv, fast förankrat i övertygelsen om alla människors lika värde, utgör en tidlös och samtidigt ständigt aktuell grund för ett parti i rättvisans tjänst. Jämte detta ser vi moderaternas taffliga försök att införliva socialdemokratisk retorik i sina slogans. Det är då man ställer sig frågan varför man ska nöja sig med dåliga kopior när originalet är så mycket bättre. Original håller längre. Garantierna gäller. Och så vet man vad man får.

För övrigt måste jag tillstå att jag gillar Nerikes Allehandas nya linje. Det var länge sedan man kunde läsa en ledare i någon tidning i Örebroregionen som skulle kunna tolkas som en kritik mot borgerliga partier och ett erkännande av socialdemokratin. Undrar just hur länge detta håller i sig.

Annonser

%d bloggare gillar detta: