Med nazismen i backspegeln

Läste en intressant bok, ”Nazismen i dokument”. Skrifterna är avslöjande och avskräckande. Inte bara genom att de legitimerar massmord och diktatur, utan också genom att de får en att associera till andra högst aktuella fenomen. Mina reflektioner resulterade i ett par insändare som jag skickade in till Nerikes för ett par veckor sedan. Dom har inte blivit publicerade än.

Underhållningens förtryck

Så här sa Hitler i en monolog i führerhögkvarteret den 11 april 1942:

”Här får inte komma någon lärare och plötsligt proklamera skoltvång för de underkuvade folken. Läs- och skrivkunnighet hos ryssar, ukrainare, kirgiser etc. kan bara vara oss till skada. Det kunde göra det möjligt för något läshuvud att plugga in vissa historiekunskaper och därmed råka in på politiska resonemang som på ett eller annat sätt måste bli riktade mot oss.
Det är mycket bättre att i varje by ställa upp radiohögtalare som kan meddela nyheter och förse folket med underhållning än att ge det tillfälle att på egen hand inhämta politiska, vetenskapliga och andra kunskaper. Det kan inte heller komma i fråga att i radio berätta för de underkuvade folken sådant som tillhör deras historia; istället måste radion förmedla musik och återigen musik. Ty lätt musik befordrar arbetsglädjen.”

Man kan förstås få många olika associationer av detta uttalande. Själv tänker jag närmast på den arbetsglädje som våra reklamradiokanaler skänker oss varje dag. Har vi blivit ett underkuvat folk utan att vi märkt det?

Homosexualitet och kräftor

I Goebbels dagbok, 25 februari 1942, kan man läsa följande:

”Der Führer har givit ut en förordning som säger att brott inom SS mot [homosexualitets-] paragraf 175 i framtiden kommer att bestraffas med döden. En välsignelserik förordning, som kommer att skydda partiets elitorganisation mot denna kräftskada”

Homosexualitet och kräftor är tydligen en historisk association som går igen med jämna mellanrum. Utifrån detta klarläggande citat är det lätt att placera in en viss pingstpastor i ett suspekt sällskap.

Annonser

%d bloggare gillar detta: